• Dištančné vzdelávanie 4
          • Dištančné vzdelávanie 4

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Dištančné vzdelávanie 4.

            Rok 2020 akosi rýchlo preletel a v čase dištančného vzdelávania sme sa dostali do obdobia adventu a vianočných sviatkov. K bežným denným povinnostiam nám pribudli aj prípravy, aby sme sa v tomto období Vianoc zavreli do svojich útulných, čarom rodinnej atmosféry prehriatych  bublín svojich domovov.

            Tradície a zvyky našich predkov nám nikto a nič nezoberie, ani pandémia. Vianoce bez jedla, keď sa stretávame so svojimi rodinami, to si nikto nedokáže ani len predstaviť. Obdarili sme sa štedro prestretým stolom a možno vo chvíľkach zamyslení aj novým pohľadom na všetko okolo nás. Najdôležitejšou ingredienciou týchto sviatkov a nielen v tomto čase sú zdravie a ľudia, ktorí nám dávajú svoju lásku a zmysel nášho bytia. 

            Recepty našich starých mám v podobe klasickej vianočnej kapustnice, ryby či sladkých koláčov nám pripravili aj naši žiaci, ktorí pomáhali zdobiť, chystať, piecť a vytvoriť vo svojich domovoch neopakovateľnú sviatočnú atmosféru. V čase silvestrovskej zábavy pripravili chutné pohostenie pre domácich maškrtníkov.

            Želajme si spoločne v roku 2021 všetko najlepšie, pevné zdravie a veľa úspechov. Povznesme sa nad všetko ťažké a zlé a odovzdajme svetu to dobré čo je v nás. Tešíme sa na stretnutia v škole.

             

        • Dištančné vzdelávanie 1
          • Dištančné vzdelávanie 1

          • Do galérie Dištančné vzdelávanie 1 boli pridané fotografie.

            Nástup do školy v školskom roku 2020/2021 po prázdninovom oddychu bol o to radostnejší, že sme mohli v tomto neistom období poznačenom pandémiou nastúpiť na dennú formu vyučovania. Síce s obmedzeniami, akými sú prísne hygienické opatrenia a nosenie rúšok, ale tešili sme sa na prácu. A často sme pri vzájomných stretnutiach počuli nielen vetu ako sa máš, alebo ako si strávil leto, ale aj konštatovanie aké máš pekné rúško.

            Čas ubiehal, sledovali sme v médiách ako sa vyvíja situácia s ochorením COVID – 19. A zrazu prišla opäť správa o zatvorení škôl, ktorú sme museli prijať. Od 12.10 2020 žiaci prešli na formu dištančného vzdelávania. Urobíme všetko preto, aby sme aj teraz odovzdali žiakom požadované  vedomosti.  Znovu vás budeme informovať ako zvládame vyučovanie z domu prostredníctvom zverejňovania prác našich žiakov v časti – Dištančné vzdelávanie -  práce žiakov.

        • Záverečné a maturitné práce
          • Záverečné a maturitné práce

          • Do galérie Záverečné a maturitné práce boli pridané fotografie.

            Škola nám prináša nielen dni naplnené učením a povinnosťami, ale aj pestrý život plný priateľstiev, zážitkov, no aj nečakaných prekvapení. V tomto kolobehu ubiehajúcich dní a mesiacov, ktoré boli naplnené štúdiom nás nečakane, ba až šokujúco prekvapila správa o prerušení vyučovania z dôvodu pandémie. A túto správu sme prijali s obavami nielen o zdravie nás všetkých, ale aj s otázkami čo bude ďalej so vzdelávaním. Život nám prináša mnoho výziev a tak sme sa museli vyrovnať s touto skutočnosťou a naplno sa pustiť do práce. Dni strávené v škole sme nahradili vyučovaním z domu. Využili sme všetky dostupné moderné formy vyučovania s využitím IKT. Reakcie našich žiakov boli rôzne, no zvládli sme aj lenivcov. Väčšina  však pristúpila k svojim povinnostiam naozaj zodpovedne, čo si pochvaľovali nielen učitelia a majstri odbornej výchovy, ale aj rodičia.  Ich šikovnosť a zručnosti, ktoré už mali nadobudnuté zo školy si mohli doma upevňovať. Žiaci vypracovávali množstvo domácich úloh. Tu sa naplno prejavovala ich kreativita. Okrem času za počítačmi, keď museli vypracovať množstvo projektov, pracovali aj na praktických úlohách. Kuchári a cukrári sa zvŕtali v kuchyni, čoho dôkazom je množstvo fotoreceptov. Čašníci a servírky obsluhovali svojich rodičov a súrodencov pri prestretom stole podľa zásad obsluhy. Rodinní príslušníci našich kaderníčiek nemali problém so strihaním a účesmi, kozmetičky skrášľovali  svoje mamy. Maturanti sa poctivo pripravovali na maturity, aj keď sa nakoniec nekonali. Takto naše dni neboli nudné, pracovali sme najlepšie ako sa dalo.

            Čas ubiehal a žiaci záverečných ročníkov sa dočkali ukončenia štúdia. Záverečná skúška sa však konala netradične doma. Zadané úlohy vykonali a zdokumentovali, za čo boli ohodnotení. Ich úsilie môžeme vidieť v našom albume prác.  K ukončeniu štúdia všetkým blahoželáme.

        • Korona, práca z domu
          • Korona, práca z domu

          • Do galérie Korona, práca z domu boli pridané fotografie.

            Školy sa zatvorili a my sme na to neboli pripravení. Učitelia a majstri robia, čo vedia, ale aj tak to plne nevynahradí klasickú výučbu. Úlohy, študijné materiály, pokyny na samoštúdium posielajú cez  Edupage, Zoom, Mesenger , e-mail...

            Tak a takto sa v čase coronavírusu, žiaci snažia spracovať domáce úlohy, kresliť, česať, líčiť, piecť, obsluhovať v domácom prostredí.

          • Gastro LABE 5.ročník

          • Do galérie Gastro LABE 5.ročník boli pridané fotografie.

            Gastro LABE

            V dňoch 19 - 21. februára sme sa zúčastnili v Českom Děčíne medzinárodnej súťaže Gastro Labe 2020. Súťaž bola vyhlásená pre odbory cukrár, kuchár, čašník a konala sa v nákupnom centre Pivovar. Nákupné centrum poskytlo veľkorysý a jedinečný priestor, kde sa súťaž mohla konať pre všetky odbory naraz na jednom mieste.

            Odborná porota bola zložené z profesionálnych kuchárov, cukrárov a čašníkov, ktorí súťaž odborne pozorovali počas celého dňa. Počas celej súťaže mali plno práce a ich oku neunikla žiadna chybička. Všetko poctivo sledovali, kontrolovali a spravodlivo hodnotili.

            Téma pre cukrársku súťaž bola jarná slávnostná tabuľa. Naši žiaci pripravovali s majsterkou OV tortu a cupcakes na tému Maťko a Kubko. Tak ako sme predpokladali v cukrárskej súťaži prevládali väčšinou poschodové torty s kvetinovou tematikou. Práve preto sme si my zvolili náš originálny motív, čím sme sa odlišovali od ostatných súťažných tort a pravdepodobne aj to, nám prinieslo krásne tretie miesto, na ktoré sme právom pyšní. Našu školu reprezentovali v cukrárskej súťaži Ing. Jakub Zjara a žiačky druhého ročníka z odboru cukrár Simona Majdová a Vanesa Pušková.

             

            Kuchári pripravovali hamburger z morčacieho mäsa doplnený syrom, šalátom, uhorkou, paradajkami, slaninou a skaramelizovanou cibuľou. Tento hamburger bol ešte obohatený o hranolky z batátov s medovohorčicovým drezingom. Našich kuchárov reprezentovala majsterka OV Bc. Danuša Mažgutová a žiaci druhého ročníka Damián Solár a Martin Mrva. Žiaci si počas celej súťaže počínali veľmi dobre, a ich hamburger porota ohodnotila najlepšie zo všetkých, ale bohužiaľ sme sa umiestnili až na štvrtom mieste pretože test, ktorý bol tiež súčasťou hodnotenia nám nedopadol až tak dobre ako by sme chceli. Toto umiestnenie je výborné a žiakov motivuje k ďalším nápadom a zdokonaľovaniu. Otázky v teste boli náročné aj vzhľadom k tomu, že sú žiakmi ešte len druhého ročníka a neovládajú celú kuchársku teóriu.

             

            Odbor čašník reprezentovala majsterka OV Mgr. Miroslava Hrabušová so žiačkou tretieho ročníka Rebekou Krivošíkovou. Úlohou žiačky bolo v stanovenom termíne prestrieť a pripraviť slávnostnú tabuľu tiež s jarnou tematikou, tranšírovať pečené kura, pripraviť k nemu zeleninový šalát a obslúžiť odbornú porotu. Žiačka porote ponúkla ešte aj naše regionálne pivo Liptovar, čo bolo tiež jednou z podmienok súťaže. Porota naše pivo ohodnotila veľmi kladne a chutilo im. Na základe toho že žiačka súťažila hneď ako druhá, nemala priebeh súťaže ešte až tak „okukaný“ ako žiaci čo šli neskôr, bola trošku nervóznejšia ale aj tak si počínala veľmi dobre a umiestnila sa na krásnom piatom mieste.

             

            Celú súťaž dôsledne sledoval aj náš pán riaditeľ Mgr. Július Bruncko  a naša pani zástupkyňa Mgr. Gabriela Maceková. Žiakom počas celej súťaže robili veľkú psychickú oporu a držali im palce, aby si počínali čo najlepšie.

            Poďakovanie patrí hlavne strednej odbornej škole služieb v Děčíne za pozvanie na súťaž, pedagógom za prípravu žiakov a žiakom za reprezentáciu školy. Už teraz sa tešíme na Gastro Labe 2021 kde si opäť zmeriame sily so žiakmi z iných škôl a porovnáme si zručnosti, ktoré sme sa na odbornom výcviku naučili.

             

             

        • Volejbalový turnaj - 1. ročník
          • Volejbalový turnaj - 1. ročník

          • Do galérie Volejbalový turnaj - 1. ročník boli pridané fotografie.

            Volejbalový turnaj - 1. ročník

            7. 11. 2019 sa uskutočnil Volejbalový turnaj v telocvični našej Spojenej školy. Organizátorom bol Mestský študentský parlament v Ružomberku. Stredné školy si vybojovali tieto miesta:

            1. miesto: Gymnázium v Ružomberku

            2. miesto: Gymnázium sv. Andreja

            3. miesto Spojená škola

            4. miesto: Škola umeleckého priemyslu

            5. miesto: Obchodná akadémia

            6. miesto: SZŠ M. T. Schererovej

        • Ryby a morské plody
          • Ryby a morské plody

          • Do galérie Ryby a morské plody boli pridané fotografie.

            Ryby a morské plody

            Žiaci odboru kuchár a hotelová akadémia sa dňa 30. januára 2020 zúčastnili seminára Ryby a morské plody. Dozvedeli sa základné rozdelenie rýb, spôsoby lovu a chovu, miesta pôvodu rýb a dovoz na  Slovensko. Martin Repaský (viceprezident Aregala Slovakia) ukázal žiakom základné spracovanie, kontrola kvality a čerstvosti rýb.

            Miloš Lachkovič (prezident Aregala Slovakia) upozornil na dôležitosť prípravy a servírovania jedla. Oboznámil študentov s prípravou na gastronomické súťaže a spôsoboch pri hodnotení jedál.

        • ibobor
          • ibobor

          • Do galérie iBobor boli pridané fotografie.

            12.11. a 14.11. 2019 prebehla informatická súťaž ibobor kategórie Junior a Senior určenej pre žiakov stredných škôl.


            V kategórii Junior (1. a 2. ročník SŠ) sa medzi najlepších umiestnili:
            1. Paulína Kneubühler - 1. A
            2. Sofia Šavolová - 2.D
            3. Andrej Krivoš - 2.A


            V kategórii Senior (3. až 5. ročník SŠ) sa medzi najlepších umiestnili:
            1. Alexandra Mokošová - 4.A
            2. Rebeka Kulošťáková - 4.A
            3. Lenka Krajčovičová - 4.A

            Ďakujeme všetkým súťažiacim, ktorí mali odvahu, prihlásili sa a vyskúšali si riešiť trochu netradičné "bobrovské" úlohy. Najlepším riešiteľom v každej kategórii srdečne gratulujeme a v najbližších dňoch aj oceníme vecnými cenami. Teším sa s vami na ďalší ročník.

             

            Koordinátorka súťaže Ing. Zuzana Jarabová

    • Kontakty

      • SPOJENÁ ŠKOLA
      • tel: +421 44 4313400 fax: +421 44 4313450
      • Scota Viatora 8, 034 01 Ružomberok Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje