• Využi potenciál červenej
          • Využi potenciál červenej

          • Využi potenciál červenej

            Známa súťaž v dekoratívnej a vlasovej tvorbe INTERBEAUTY TROPHY prilákala na bratislavské výstavisko profesionálov aj študentov stredných odborných škôl z celého Slovenska. Tento rok boli pre oblasť dekoratívnej časti súťaže stanovené kategórie Využi potenciál červenej a Kráľovské svadby – Lady z Windsoru.  

            Naše kozmetičky Kolčáková Veronika a Kovácsová Patrícia ukázali svoje umenie, nápaditosť a kreativitu v súťaži zameranej na červenú.

             

        • Hudobno-výchovný koncert "Stop šikane"
          • Hudobno-výchovný koncert "Stop šikane"

          • Šikana - každý o nej vie, no nik o nej nehovorí.  Témou výchovného koncertu bola šikana v jej najrôznejších podobách. Cieľom koncertu je prevencia pred takýmto správaním, skôr než bude neskoro. 

            Prednášajúcim na výchovnom koncerte bol známy slovenský spevák Robo Papp, ktorý je v téme šikany jedným z najpovolanejších. Sám jej tvrdosť totiž vo svojej mladosti zažil na vlastnej koži a dokázal jej čeliť.  Druhým prednášajúcim bol  Marcel Dragúň,  ktorý sa ešte pred siedmimi rokmi pokúšal získať titul Česko-Slovenskej Superstar. Svojim priateľským prístupom si získali dôveru a vysvetlili študentom nebezpečenstvá a dôsledky takéhoto správania.

            Okrem šikany, ako takej, sa počas koncertu venovali aj problematike tzv. kyberšikany. Táto jej forma je čoraz viac aktuálna predovšetkým medzi mladou generáciou, ktorá sa stáva závislou od moderných technológií počnúc mobilnými telefónmi až po sociálne siete. Výchovný koncert bol popretkávaný piesňami v podaní Roba Pappa a Marcela Dragúňa.

        • Mikulášska Viedeň
          • Mikulášska Viedeň

          • Do galérie Mikulášska Viedeň boli pridané fotografie.

            Mikulášska Viedeň

            Každoročne majú žiaci Spojenej školy v Ružomberku možnosť, zúčastniť sa predvianočnej exkurzie v hlavnom meste Rakúska. Aj tento december sa niektorí z nich v sprievode učiteľov vybrali obdivovať krásy Viedne. Program exkurzie bol naozaj pestrý. Prvým bodom bola prehliadka letného sídla Habsburgovcov zámku Schönbrunn a jeho záhrad. Ďalej nasledovala prehliadka centra mesta. Žiaci si postupne prezreli Burggarten so zaujímavými miestami a sochami významných osobností rakúskych dejín. Nevynechali ani „Palmový dom“ a „Dom motýľov“. Prezreli si galériu Albertina a budovu Viedenskej opery. Postupne žiaci prešli až k Hofburgu, kde dostali informácie o tomto zimnom sídle cisárskej rodiny, ako aj informácie o najznámejšej rakúskej cisárovnej Sissi. V centre Viedne si mohli prezrieť vianočnú výzdobu, rôzne kostoly a nevynechali ani najznámejšiu katedrálu Steffansdom. Ozajstnú atmosféru Vianoc si mohli žiaci vychutnať na vianočných trhoch pri Viedenskej radnici, budove Parlamentu, ako aj na Muzeálnom námestí.

        • Deň boja proti AIDS
          • Deň boja proti AIDS

          • Do galérie Deň boja proti AIDS boli pridané fotografie.

            Prvý decembrový deň je už od roku 1988 na celom svete venovaný boju proti AIDS.  Symbolom tohto dňa je červená stužka, je to medzinárodný symbol solidarity s ľuďmi žijúcimi s HIV alebo AIDS. Aj my sme si pripomenuli 1. december ako Deň boja proti AIDS. Žiačky  II.A triedy pripínali dnes ráno všetkým žiakom aj zamestnancom školy červenú stužku, čím sme vyjadrili podporu Svetovému dňu boja proti AIDS. Táto akcia mala preventívny charakter. Žiaci si počas tejto akcie vypočuli množstvo zaujímavých informácií, získali vedomosti o možnostiach prevencie a aktuálnej situácie u nás i vo svete. AIDS je celosvetový problém, ktorý sa dotýka aj Slovenska a každého jedného z nás. Preto nebuďme k sebe ľahostajní a chráňme si svoje zdravie.

             

                                                                                                          PaedDr. Ľubomíra Pečková

                                                                                                             koordinátorka prevencie

             

        • Ako klamú masmédiá?
          • Ako klamú masmédiá?

          • Ako klamú masmédiá?

            Odborná prednáška na Katolíckej univerzite

             

            V utorok 27. novembra sa žiaci III.B triedy zúčastnili odbornej prednášky na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Cieľom tejto akcie bolo priblížiť našim žiakom činnosť masmédií, ako aj ich vplyv na človeka a ukázať im, ako médiá ovplyvňujú a klamú svojich čitateľov a divákov.

            Prednášku viedol pán Mgr. Peter Kravčák, PhD., zástupca vedúceho Katedry žurnalistiky v Ružomberku. Informácie a konkrétne ukážky zo žurnalistickej praxe, ktoré žiakom na prednáške ukázal,  boli prínosom nielen pre ich vzdelávanie, ale aj pre život.

        • Retigo Deli Master
          • Retigo Deli Master

          • Nové zariadenie v cukrárskej dielni

            V školskom roku 2018/2019 bol do našej cukrárskej prevádzky zakúpený konvektomat/pekárska pec Retigo DeliMaster, ktorý je možno použiť ako cukrársku aj pekársku pec.

            V spolupráci s firmou DIPOS ich hlavnou technologičkou Luciou Baranovou a majiteľom Ing. Milanom Desatom sme sa stretli v našej krásnej cukrárni a vyskúšali sme si výrobu LASKONIEK, ktoré sa na starých trojrúrových peciach nedali sušiť. 

            Špeciálnu šľahanú snehovú hmotu sme pripravovali klasickým spôsobom - Kokosové laskonka s parížskou šľahačkou

            Na druhý spôsob prípravy sme použili hotovú namiešanú bielkovú zmes s mandľami - Laskonky plnené pistáciovou náplňou

            Ing. Milan Desat žiakom vysvetlil aj technológiu spracovania ovocia - lyofilizáciu.

            Lyofilizácia je spôsob konzervovania potravín pomocou sušenia mrazom. Je to prastará metóda, ktorú dávno používali ešte starí Inkovia, dnes sa táto metóda využíva v potravinárskom priemysle na predĺženie trvanlivosti potravín so zachovaním ich pôvodných vlastností.

        • Týždeň slovenského folklóru
          • Týždeň slovenského folklóru

          • Žiaci aj zamestnanci Spojenej školy v Ružomberku si tento týždeň 19. – 24. 11. 2018 pripomenuli slovenskú tradíciu – slovenský folklór. Týždeň slovenského folklóru mal priniesť niečo do srdca ľuďom, ktorí folklór až tak nepoznajú.  Slovenské kroje nevymizli ani z našich šatníkov a s radosťou ich využívame pri rôznych folklórnych udalostiach, či rodinných oslavách. Lásku k tradíciám sme si pripomenuli aj na našej škole, kde každý, kto mal chuť a vôľu, si do svojho odevu zakomponoval folklórny prvok. Tí odvážnejší prišli na vyučovanie v kroji. Aj medzi našimi žiakmi nachádzame veľkých priaznivcov folklóru. Jedným z nich je Roman Húšťava, žiak II.A triedy, ktorý prišiel s nápadom uctiť si takto naše tradície počas Týždňa slovenského folklóru. Študuje v odbore hotelová akadémia a celý svoj voľný čas venuje folklóru. Pri tejto príležitosti vo vestibule našej školy sme umiestnili ukážku  krojov z Liptova, ktoré sú súčasťou práve jeho cennej zbierky krojov. Boli to ženské kroje z Liptovských Sliačov, z Važca, z Liptovských Revúc a Liptovskej Osady. Podobne aj žiaci z III.A a IV.A triedy si uctili naše tradície a prezentovali školu práve s ľudovými piesňami a hrou na heligonke na Žiackej konferencii, ktorá sa niesla v znamení Dôvery. Okrem ich repertoáru ľudových piesní, lásku k folklóru podčiarkli aj krásnymi krojmi z nášho okolia. V tomto týždni mali aj naši piataci veľkú udalosť – stužkovú slávnosť, kde do svojho programu začlenili vydarenú ukážku ľudových piesní a samozrejme svoje sympatie k tradíciám vyjadrili aj pestrými krojmi.  Folklór  nie je len tanec, muzika a spev, je to dedičstvo, tradícia a veľa citu, ktorý treba pestovať v každom z nás.

        • Žiacka konferencia
          • Žiacka konferencia

          •  

            Žiacka konferencia

            Dňa 15. 11. 2018 sa vo Veľkej Dvorane v Kultúrnom dome A. Hlinku v Ružomberku konal 11. ročník Žiackej konferencie na tému Dôvera. Ako každý rok, aj žiaci našej školy sa aktívne zúčastnili vo viacerých číslach. Žiaci III. A a IV.A triedy (Marcel Buvala,  Patrícia Červeňová, Aneta Ondríková, Stanislava Ondríková, Klaudia Kudličková, Lenka Kopanicová, Daniela Maškuricová, Gabriela Macíková) sa predstavili s ľudovými piesňami a hrou na heligonke. Žiačka z II.A triedy Viktória Horníková spolu so svojím tanečným partnerom Oliverom Šalatom zo Základnej školy Zarevúcej tancovali hip-hop. V neposlednom rade žiačky Ema Nezníková z I.F a Diana Pušková z triedy I.D vystúpili s tanečným číslom so skupinou FF Crash. Jedným z bodov programu Žiackej konferencie bolo aj ocenenie najlepších žiakov ružomberských škôl. Za našu školu bol ocenený Adam Gajdoš z triedy IV.A.

        • iBobor
          • iBobor

          • V utorok, 13.11.2018 a vo štvrtok 15.11.2018 sa na našej škole po prvýkrát uskutočnila súťaž iBobor. Súťaže sa celkovo zúčastnilo v kategórii Junior (1. a 2. ročník SŠ) spolu 7 žiakov a v kategórii Senior (3. a 4. ročník SŠ) 11 žiakov.

            V každej kategórii bolo 15 úloh, na ktoré mali študenti vyhradený čas 40 minút. Úlohy boli odstupňované, podľa náročnosti a pozostávali z množstva najmä logických úloh.

            Každý účastník obdržal malú odmenu za účasť. Najlepší riešitelia úloh na našej škole budú ešte odmenení vecnými cenami.

            Všetkým zúčastneným ďakujem za ich účasť, triednym učiteľom za spoluprácu.

             

            Ing. Zuzana Jarabová, koordinátorka súťaže iBobor na škole.

        • ŽILINSKÁ GASTRONOMICKÁ JESEŇ 2018
          • ŽILINSKÁ GASTRONOMICKÁ JESEŇ 2018

          • ŽILINSKÝ KLUB KUCHÁROV A CUKRÁROV organizoval 8. novembra 2018 súťaž   v Event House Žilina - ŽILINSKÁ GASTRONOMICKÁ JESEŇ 2018.

            Súčasťou podujatia bola aj výstava cukrárskych výrobkov v troch kategoriách.

            C/1 –misa so sladkým pečivom, čokoládové, petit fours alebo friandises, 4 rôzne druhy pre 5 osôb (6g – 14g kus) a jeden tanier s jedným kusom  z každého druhu na degustáciu.

             

            C/2 – 3 rôzne tanierové dezerty pripravované ako studené alebo teplé, pre jednu osobu

            (1 dodatočný tanier pre porotu na ochutnanie)

            C/3 – cukrárska artistika –   karamel, čokoláda, marcipán, perník,  cukor, 1 výstavný  kus  ( min.výška 30cm a viac, 3 D výrobky )

             

            Našu školu reprezentovali žiačky II.F Dominika Ladňáková a Blanka Lacková a umiestnili sa v striebornom pásme. Pripravili Tri tanierové dezerty:

            • Cviklové browniess parížskou šľahačkou a cviklovou penou
            • Lístkové tyčinky plnené gaštanovou náplňou a flambovanými brusnicami
            • Snehová pusinka v bielej čokoláde plnená hruškovou ganážou a panna cotta s írskou whisky

             

            V priebehu súťaže sa prezentovali  spoločnosti zaoberajúce sa gastronómiou s novými technologickými postupmi jedál a rôznych surovín.

             

            Caffè Diemme Slovakia bola hlavným partnerom súťaže Latte Art - Kráľ Považia. Počas súťaže prebiehal workshop v príprave Latté čo sme si aj vyskúšali.

        • Stará Ľubovňa, Hniezdne
          • Stará Ľubovňa, Hniezdne

          • Do galérie Stará Ľubovňa, Hniezdne boli pridané fotografie.

            Slovensko je krásna krajina. Na malom území môžeme nájsť takmer všetko - prírodné skvosty, historické pamiatky, bohatú ľudovú kultúru. O mnohých sme možno ani nevedeli, že ich máme tak blízko.

            Zamestnanci našej školy spoznávali počas jesenných prázdnin región Spiš.

            Nad Starou Ľubovňou v severovýchodnej časti Spiša sa na vápencovom bralnatom vrchu vysokom 711 m vypína Hrad Ľubovňa. V minulosti sa preslávil stretnutiami korunovaných hláv, ukrývaním poľských korunovačných klenotov a väznením Mórica Beňovského, šľachtica, cestovateľa a  kráľa Madagaskaru. Aj dnes je na tomto hrade čo obdivovať.

            Súčasťou ľubovnianskeho panstva bola aj obec Hniezdne, dnes známa hlavne liehovarom cudzojazyčným názvom Nestvill Park.  Je to unikátny projekt v rámci oživenia turistického ruchu severného Spiša.

            Cieľom prehliadky Parku bolo priblížiť návštevníkom historické remeslá, ktoré súviseli s liehovarníctvom, výnimočnú zručnosť ľudí žijúcich na tomto území a náradie, ktoré sa používalo v jednotlivých časových obdobiach. 

            Prehliadka rafinérie na výrobu liehu bola spojená s množstvom informácií o výrobe. Prezentácia technológie s kompletným vysvetlením biochemických procesov a technologických vybavení končila degustáciou výrobkov.

            Za zorganizovanie exkurzie ďakujeme ekonomickému úseku školy.

          • Rodičovské združenie.

          • Vážení rodičia,

            srdečne Vás pozývame na

            RODIČOVSKÉ ZDRUŽENIE

            ktoré sa uskutoční 14.11.2018 (streda) o 15:00 hod. v priestoroch školy. 

            Rodičovské združenia budú prebiehať v triedach podľa rozpisu na vrátnici školy.

            O 16:00 hod. bude zasadnutie Rady rodičov v jedálni školy.

            Tešíme sa na stretnutie.

        • Bedminton
          • Bedminton

          • Do galérie Bedminton boli pridané fotografie.

            Bedminton

            Jedným z tradičných a populárnych športov je u nás už dlhé roky bedminton. Je  to šport vhodný pre všetky vekové kategórie. Hrávajú ho malé deti na sídliskách, dedinách, dospelí na dovolenkách, neobmedzene sa teší obľube aj na kúpaliskách, školských dvoroch či v telocvičniach. Mnohí poznajú túto aktivitu len ako istú formu trávenia voľného času a zábavy.

            Nie každý však už vie, že bedminton je od roku 1992 jedným z oficiálnych olympijských športov. Má presne vymedzené pravidlá, trénuje sa takmer po celom svete a hráči sa združujú do organizácií a zväzov.

            Pôvod tejto hry je v Ázii, kde už v 7. storočí hrali Číňania, Kórejci a Japonci hru, v ktorej striedavo odbíjali operenú loptičku. Novodobý bedminton vznikol v Indii v polovici 18. storočia prostredníctvom hier britských vojakov, ktorí neskôr túto aktivitu priniesli aj do Anglicka.

            Pomenovanie pochádza z názvu budovy Badminton House, v ktorej túto hru hral vojvoda z Beaufortu.

            Je preto príjemným spestrením pohybovej aktivity v rámci zdravého životného štýlu.

            Preto aj na našej škole od OKTÓBRA funguje Bedmintonový krúžok a stal sa aj súčasťou predmetu Telesná a športová výchova.

    • Kontakty

      • SPOJENÁ ŠKOLA
      • tel: +421 44 4313400 fax: +421 44 4313450
      • Scota Viatora 8, 034 01 Ružomberok Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje