• Galéria Rozeta
          • Galéria Rozeta

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Galéria Rozeta.

            Ružomberské bavlnárske závody boli najväčším textilným závodom v Rakúsko-Uhorsku a pýchou ľahkého priemyslu v období Československa. V roku 1994 bola textilka sprivatizovaná, viackrát menila majiteľov i názov a v roku 2006 sa dostala do konkurzu. S postupným zánikom výroby sa končí vyše storočná textilná história mesta.

            Dňa 27.09.2023 sa žiačky odboru styling a marketing  spolu s Mgr. Kivoňovou a Ing. Babečkovou zúčastnili výstavy  v Galérii Rozeta v Ružomberku, ktorá mapuje časť jej histórie prostredníctvom tvorby 5 umelcov: Jozef Bajus, Danica Doležalová, Ján Havrila, Pavol Rusko a Júlia Sabová, ktorí v textilke od 2. pol. 70. rokov do začiatku 90. rokov pracovali ako textilní dizajnéri.

            V galérii sme mali možnosť vidieť aj návrhy Jána Havrilu a textilnú metráž Júlie Sabovej zo zbierok Slovenského múzea dizajnu.

            Žiačky sa v Galérii Rozeta ponorili do textilnej histórie Ružomberka aj prostredníctvom  dokumentárneho filmu k výstave Návrhári & návrhárky (scenár: Zuzana Gažíková, réžia: Mária Vašicová).

            Zaujímavou súčasťou výstavy bol aj kreatívny workshop, počas ktorého si mohla každá zo žiačok vyskúšať prácu textilnej dizajnérky a vytvoriť si vlastný grafický návrh textilného materiálu.

        • Georgia a.k.a. Sakartvelo
          • Georgia a.k.a. Sakartvelo

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Georgia a.k.a. Sakartvelo .

            Georgia a.k.a. Sakartvelo

            Žiaci Spojenej školy sa na začiatku septembra zúčastnili na enviromentálnom projekte Eco sharing for a greener Future v Gruzínsku. Na projekte sa zúčastnili žiaci 4.B triedy, a to: Mária Pilarčíková, Lenka Hanesová, Matiáš Ďurišík a Timotej Karoľ spolu s pani učiteľkou Lindou Esteves Hatala. Dĺžka projektu bola 10 dní. Počas týchto dní skupina Slovákov prešla rôznymi fázami projektu, ako teoretickými tak aj praktickými. Oboznámili sa s novými pojmami a naučili sa ich vedomosti aplikovať v praxi. Súčasťou projektu bolo aj spoznávanie iných krajín a ich kultúr. Na projekte sa dokopy zúčastnilo 10 krajín, čo je 50 účastníkov. Žiaci nadviazali nové kamarátstva, napríklad s Egypťanmi, Grékmi, Talianmi, Španielmi či Gruzíncami …Oboznámenie sa s ostatnými kultúrami prebiehalo najmä v priebehu obľúbených “cultural” a “social” podujatiach. Nabitý program a množstvo úloh vyžadovali vzájomnú spoluprácu. Neustály kontakt s cudzincami vyžadoval komunikáciu len v angličtine, ktorú bolo nutné používať hlavne pri prezentácií projektov. Okrem intenzívneho vzdelávania v oblasti životného prostredia, žiaci niekoľkokrát navštívili aj hlavné mesto Tbilisi. Stretli miestnych obyvateľov a zistili ako funguje život v Gruzínsku.

          • Erasmus-Travelling is learning – join us!/

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Erasmus-Travelling is learning – join us!/.

            Erasmus+ na Spojenej škole

            V priebehu mája a júna 2023 sa žiaci a učitelia Spojenej školy zúčastnili mobilít v rámci projektu Travelling is learning – join us!/Cestovaním sa učíme – pridaj sa k nám!, ktoré boli financované grantom EU.  

            Od 30.4.2023 do 21.5.2023 sa uskutočnila prvá stáž do nemeckého mesta Schkeuditz. Bola to prvá fáza projektu. Vycestovalo 12 študentov druhého a tretieho ročníka z odborov – kozmetička, kaderníčka, kuchár a manažment regionálneho cestovného ruchu. Účastníci boli ubytovaní v areáli firmy Vitalis v Schkeuditz, kde zároveň vykonávali trojtýždňovú stáž podľa svojho zamerania.

            Kozmetičky a kaderníčky pracovali v salóne krásy a pod vedením skúsenej majsterky získali kadernícke aj kozmetické skúsenosti. Žiaci z odboru kuchár pracovali vo firemnej menze, kde sa podieľali na príprave a podávaní raňajok, obedov a večerí . Manažéri sa vzdelávali v počítačovom laboratóriu – „paperless office“, kde pracovali so softwarom Filemaker Pro a iOs. Zaujímavosťou tejto stáže bolo aj to, že žiaci z odboru manažment regionálneho cestovného ruchu v zahraničí vykonali svoju praktickú maturitnú skúšku, v rámci ktorej zorganizovali fakultatívnu exkurziu v Lipsku  a Berlíne.

            Druhou fázou projektu bola stáž v hlavnom meste Grécka – Atény. 12 žiakov absolvovalo trojtýždňovú zahraničnú stáž v štvorhviezdičkovom hoteli Athens One Smart Hotel na rôznych úsekoch hotela, kde si zdokonaľovali svoje zručnosti v hotelierstve, gastronómii a manažmente a marketingu hotela.

            Okrem absolvovania stáže sa žiaci zúčastnili seminárov - Kalkulácia cien produktov, Ekologický seminár, Koktailový seminár. Každý týždeň sa žiaci zúčastňovali Baristického kurzu, ktorý sa konal v najznámejšej gréckej firme Coffee Island.

            Počas zahraničnej stáže mali žiaci pripravený zaujímavý voľnočasový program.

            Vďaka programu Erasmus+ získali praktické skúsenosti, sociálne zručnosti, zdokonalili si svoje komunikáciu v anglickom a nemeckom jazyku a v neposlednom rade nadviazali multikultúrne priateľstvá.   Zahraničnú stáž žiaci vnímajú veľmi pozitívne a určite si ju bez váhania zopakujú.

      • Kontakty

        • SPOJENÁ ŠKOLA
        • tel: +421 44 4313400 fax: +421 44 4313450
        • Scota Viatora 8, 034 01 Ružomberok Slovakia
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje