• Halloween
          • Halloween

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Halloween.

            Halloween celým názvom ALL HALLOW´S EVE (podvečer všetkých svätých) sa oslavuje 31. októbra. Je to sviatok, ktorý je charakteristický vyrezávaním tekvíc, či vyrábaním strašidelných kostýmov.V našej škole sme si Halloween pripomenuli 26.10. Prezliekli sme sa do strašidelných kostýmov a pri našej super HALLOWEENSKEJ FOTOSTENE sme pózovali a fotili sa.Samozrejme, ani táto aktivita sa nezaobišla bez súťaže o najkrajšiu masku. Prvé miesto vyhrala Alica Kolštromová z 1. B, druhé miesto vyhral Dominik Dančo z 1.F a tretie miesto rodina Adamsovcov. Cenu poroty získala 1.F trieda za najaktívnejšiu účasť v súťaži. Celý deň sme sa dobre bavili a mali sme skvelú náladu.Ľ. Pečková

        • Pin-Up girl
          • Pin-Up girl

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Pin-Up girl .

            Po dlhšej prestávke s výstaviskami sa naše žiačky odboru kozmetik dočkali a 21.10. sa zúčastnili na veľtrhu kozmetiky a kaderníctva v Bratislavskej Inchebe, kde mali možnosť pozorovať novinky v ošetrení pleti, nechtov, novinky v oblasti lash liftingu a laminácie obočia.....

            Výstava bola spojená aj so súťažou, na ktorej našu školu reprezentovali 2 súťažiace – Sandra Pavlíková a Sofia Mária Mrvová (III.B) v súťažnej disciplíne   „Pin-Up girl“.

            Konkurencia bola veľká, ale ani to naše žiačky neodradilo a predviedli sa v plnej kráse, za čo im veľmi pekne ďakujeme. 

            Z celého dňa si odnášame veľa skúseností, vedomostí a spokojnosť, že naše žiačky baví ich práca a majú záujem sa v nej zdokonaľovať a zbierať nové vedomosti.

            MOV Nemčeková, Borošová

        • Medzinárodný deň stromov
          • Medzinárodný deň stromov

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Medzinárodný deň stromov .

            Spojená škola Scota Viatora sa po minuloročnej úspešnej akcii výsadby stromčekov podujala pokračovať v tejto činnosti a urobiť z nej každoročnú tradíciu.Tento rok sa do hory vybrali žiaci 2.H. triedy a podarilo sa im vysadiť 250 stromčekov. Sadili smrečky, bučky a smreky opadavé. Terén bol dosť náročný a každý sa pri práci zapotil a urobil si mozole, na ktoré môže byť pyšný. Výsadba sa konala v týždni keď si pripomíname medzinárodný deň stromov (20 október).Deň mali naši žiaci naozaj nádherný, dôkazom čoho sú priložené fotky.

        • Rio MARE desiata roka
          • Rio MARE desiata roka

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Rio MARE desiata roka.

            Rio Mare Desiata Roka 2022

            Začalo to nevinne a skončilo to nádherným prvým miestom.

            Keď nás oslovila pani zástupkyňa Mgr. Gabriela Maceková,  aby sme sa zapojili do tejto súťaže, váhali sme, ale nakoniec sme išli do toho. A sme veľmi radi, že sme to urobili.

            Prvé kolo súťaže bolo korešpondenčné kolo, v ktorom sme vymýšľali desiatu s použitím tuniaka Rio Mare. Museli byť splnené určité podmienky. Po vyhodnotení sme sa dozvedeli, že sme postúpili do finálového kola. Boli sme príjemne prekvapení a veľmi šťastní. Z celého Slovenska vybrali až  dve finalistky z našej školy, Martinu Balážovú a Ľubicu Žitníkovú, ktoré sú žiačkami 2. ročníka Odborného učilišťa Spojenej školy v Ružomberku.

            Po spracovaní tejto skvelej správy, naše finalistky išli do finále s tým, že vyhrajú pre školu prvú cenu, ktorou bola poukážka v hodnote 2000 eur na nákup hrncov. Dňa 19.10.2022 sme sa zúčastnili finále Rio Mare Desiata Roka 2022, ktoré sa konalo v  Škole varenia Chefparade v Bratislave.

            Finalistov bolo desať. Každý súťažil s vlastným originálnym receptom svojej desiaty. Počas tohto podujatia mali finalisti možnosť ochutnať skvelé jednohubky. Všetky jedlá, ako už napovedá aj samotný názov súťaže, obsahovali tuniaka Rio Mare rôznych chutí. Súťažiaci mali možnosť sa bližšie spoznať s kuchármi ako sú Martin Kolník, Peter Slačka a Zdeněk Křížek. Finále bolo obohatené o kvalitné vybavenie od firmy Tefal, ktorá bola spoluorganizátorom súťaže. Programom nás prevádzala moderátorka Kvetka Horváthová a samozrejme nechýbal ani špeciálny hosť, ktorým bol olympijský medailista Jakub Grigar.

            Samotné finále spočívalo v príprave štyroch porcií desiaty. Tri porcie museli byť na tanieri a jedna v desiatovej krabičke Rio Mare. Na prípravu mali finalisti 35 minút. Hlavnou surovinou každej desiaty musel byť tuniak Rio Mare. Desiaty boli krásne naaranžované a súťažiaci mimoriadne šikovní. Po vyhodnotení odbornej poroty prvé miesto obsadila desiata našej finalistky Martiny Balážovej s názvom Hrebienky Rio Mare.

            Prvé miesto nás mimoriadne potešilo. Dostali sme šek v hodnote 2000 € od firmy Tefal na vybavenie učebne na odborný výcvik. Každý súťažiaci dostal sadu nožov od firmy Tefal a  veľké množstvo dobrých rád a skúsenosti k tomu. Ing. Petra Moravčíková, majsterka odborného výcviku a zároveň triedna učiteľka, je na naše finalistky veľmi hrdá.

            Na záver by som sa chcela poďakovať celému vedeniu Spojenej školy v Ružomberku, pánovi riaditeľovi Mgr. Júliusovi Brunckovi za umožnenie zúčastniť sa súťaže, Mgr. Miroslave Kardošovej za pomoc s korešpondenčným kolom a pani zástupkyni Mgr. Gabriele Macekovej, ktorá nám bola oporou počas celého finále. Najväčšie ďakujem patrí samozrejme našej výherkyni Martine Balážovej, vďaka ktorej si môžeme skvalitniť našu učebňu odborného výcviku. Dúfam, že takýchto úspechov na našej škole bude viac.

             

            Ing. Petra Moravčíková

        • Majstrovstvá somelierov Slovenska
          • Majstrovstvá somelierov Slovenska

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Majstrovstvá somelierov Slovenska.

            Majstrovstvá somelierov Slovenska

            Tak ako každý rok aj tento sa konali majstrovstvá Slovenska v somelierstve dňa 10.10. 2022 v hoteli Bratislava v Bratislave, na ktoré dostala pozvanie aj naša škola.

            Cieľom súťaže bolo zdôrazniť význam profesie someliera v gastronómii, sledovať nové trendy a upevňovať kolegiálne vzťahy medzi someliermi, nadobudnúť nové skúsenosti a praktické zručnosti. Práve preto sme prijali túto výzvu aj napriek tomu, že sme sa ešte takejto súťaže nikdy predtým nezúčastnili.

            Našu školu na majstrovstvách somelierov  reprezentovali 2 žiaci zo 4. ročníka hotelovej akadémie Filip Jusko a Maxim Veselovský, oproti ostatným súťažiacim profesionálnym somelierom, ktorí sa tomuto povolaniu venujú veľa rokov mali málo skúseností, ale počínali si skvele.

            Na súťaž sa prihlásilo 17 súťažiacich, z toho len 5 žiakov. Súťažilo sa v 3 disciplínach: písomný test, anonymná degustácia a dekantovanie červeného vína v časovom limite 4 minúty. Bolo to veľmi náročné, ale nebanujeme, že sme sa zúčastnili, veď nové skúsenosti sú ako sa hovorí na nezaplatenie. Paradoxom bolo , že do finále postúpili 3 súťažiaci z Čiech a jeden z nich sa stal Majstrom somelierov Slovenska.

            Po súťaži nasledoval ešte ďalší program – degustácia Sporadic Flying Wine Tasting, kde sme mohli degustovať svetové odrody vín.

            Odniesli sme si so sebou veľa nových skúseností a zážitkov. Je veľmi dobré, že asociácia somelierov pozýva na tieto súťaže aj žiakov a učiteľov alebo majstrov, pretože má záujem aby sme sa všetci neustále vzdelávali a odovzdávali nové poznatky ďalším žiakom a tak zdokonaľovali profesiu someliera.

             

        • Viedeň
          • Viedeň

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Viedeň .

            Dňa 10.6.2022 sa žiaci Spojenej školy v Ružomberku zúčastnili zahraničnej exkurzie vo Viedni. Na začiatku navštívili zámok „Hermesvilla“, kde si mali možnosť prehliadnuť obytné miestnosti zámku, v ktorých trávila svoje voľné chvíle známa cisárovná Sissi. Aj napriek daždivému počasiu sme sa prešli zámockým parkom, ktorý je veľmi rozsiahly a krásny. Žiaci mohli obdivovať upravené záhony ruží, ako aj historické budovy určené na chov koní. Ďalej sme pokračovali prehliadkou centra Viedne. Prezreli sme si známu zimnú rezidenciu Habsburgovcov „Hofburg“, Augustínsky kostol, v ktorom sa vydávala Mária Terézia. Prešli sme sa obchodnými uličkami a videli sme aj krásne biele kone „Lipizzaner“. Samozrejmosťou bola prehliadka „Stefansdomu“ a mestských parkov. Nevynechali sme ani najznámejšiu nákupnú ulicu vo Viedni „Mariahilfer Straβe“. Vo večerných hodinách sme sa vrátili domov.

        • Gastro Labe 6. ročník
          • Gastro Labe 6. ročník

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Gastro Labe 6. ročník.

            Gastro Labe 2022

            Stredná škola remesiel a služieb v Dečíne v spolupráci s obchodným cetrom Pivovar Dečín v Českej republike usporiadala  VI. ročník medzinárodnej gastronomickej súťaže pre žiakov stredných odborných škôl v odboroch kuchár, čašník a cukrár.  Súťaž sa konala 12. 05. 2022 a súťažilo sa v 5 kategóriách.

            Žiaci Spojenej školy Ružomberok súťažili v kategóriách: Kuchár – poctivá hamburerová houska, Kuchár – hamburger a Čašník – Servis vína a príprava teplého predjedla pred hosťom.

            V kategórii Kuchár súťažilo 16 tímov. Absolútnym víťazom v súťaži – Poctivá hamburgerová houska  a Hamburger sa stala Spojená škola Ružomberok, ktorú reprezentovali žiaci Filip Jusko a Dávid Mataj pod vedením majstra odbornej výchovy Mgr. Michala Pečka. Úlohou súťažiacich bola príprava štyroch porcií hamburgera podľa vlastnej receptúry s podmienkou použitia hovädzieho mäsa. Súčasťou súťaže bolo aj rozpoznávanie surovín s prekrytými očami a zároveň vedomostný test. V silnej konkurencii naši žiaci obsadili v obidvoch kategóriách dve prvé miesta.

            V kategórii Čašník sa zúčastnilo 10 súťažiacich. Maxim Veselovský, ktorý reprezentoval našu školu pod vedením majsterky odbornej výchovy Mgr. Miroslavy Hrabušovej, sa umiestnil v skutočne silnej konkurencii na 6. mieste. Jeho úlohou bolo prestrieť slávnostnú tabuľu pre dvoch hostí, správne naservírovať víno a pripraviť teplý predkrm pred hosťom v časovom limite 20 minút.

            Víťazom gratulujeme a ďakujeme za skvelú reprezentáciu našej školy.

            Mgr. Michal Pečko a Mgr. Miroslava Hrabušová

        • Somelier JUNIOR
          • Somelier JUNIOR

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Somelier JUNIOR.

             

            V dňoch od 3. do 5. mája bol na našej škole Someliersky kurz pod vedením prezidentky Asociácie somelierov SR p. Beáty Vlnkovej. Obsahom kurzu bola, profesia someliera, vínna etiketa, vínny lístok, aperitív a digestív, servis vína, snúbenie jedla a vína, senzorické hodnotenie vína. Základy vinohradníctva a vinárstva, najznámejšie odrody viniča hroznorodého, kategorizácia vín, technológia spracovania hrozna, výroba vína, vinohradnictvo a vinárstvo Slovenska. Ukončenie kurzu pozostávalo z písomného testu a servisu vína. Podmienka pre získanie certifkátu Somelier junior bolo získať minimálne 75% z teoretickej a praktickej skúšky. Úspešní absolventi obdržali certifikát.

        • Na známosť sa dáva, že Spojená Máj stavia!
          • Na známosť sa dáva, že Spojená Máj stavia!

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Na známosť sa dáva, že Spojená Máj stavia!.

            Po dlhej dobe online vyučovania sa žiaci Spojenej školy pod vedením p. uč. Pečkovej a p. uč. Esteves rozhodli usporiadať udalosť pre celú školu. Tí, ktorí nosia folklór hlboko v srdci sa stretli, dali hlavy dokopy a dňa 29. 4. 2022 postavili Máj. Okrem programu plného piesní a tanca sa žiačky predviedli v nádherných krojoch z Liptovských Revúc, Liptovských Sliačov, Likavky a Liptovskej Lúžnej. Stavanie Mája sa na našej škole uskutočnilo po prvý krát a už teraz určite vieme, že v tejto ľudovej tradícii budeme pokračovať. Srdečne ďakujeme všetkým mladým dievkam a junákom, ktorí nám ukázali, že ľudové zvyky stále žijú medzi nami. PaedDr. Ľ. Pečková

        • JUNIOR CUP 2022
          • JUNIOR CUP 2022

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album JUNIOR CUP 2022 .

            Barmanská súťaž vo Vysokých Tatrách Aká je najlepšia príležitosť zviditeľniť svoje barmanské umenie? No predsa na barmanskej súťaži. A keďže posledné roky, vzhľadom na pandémiu sme nemali až také možnosti prezentovať sa, uvítali sme ponuku zúčastniť sa Juniorskej eliminačnej barmanskej súťaže o titul barmana roka 2021 SkBA JUNIOR CUP 2022 - Vysoké Tatry Kategória KLASIK JUNIOR . Súťaž sa konala 20. 04 – 21. 04. 2022 v malebnej scenérii Vysokých Tatier v hoteli Sorea Hutník I. Zúčastnilo sa jej 28 súťažiacich z 15 škôl. Našu školu prezentovalo dvojčlenné družstvo: Mária Pilarčíková žiačka 2. ročníka HA a Roman Húšťava žiak 5. ročníka HA pod vedením MOV Mgr. Miroslavy Hrabušovej. Súťaž prebiehala dvojkolovo - kategória Soft drink a kategória After dinner cocktail. Každý súťažiaci sa musel zúčastniť oboch kategórií a povinne absolvovať písomný test. Súčasťou programu bol dňa 20.04. 2022 Workshop ( St. NICOLAUS, a.s. ) – aktuálne trendy s použitím noviniek z portfólia firmy St. NICOLAUS, a.s pod vedením viceprezidenta SkBA Tomáša Gyéna, kde sme sa oboznámili s novými trendmi v gastronómii ako napríklad párovanie s jedlom a mixológia. Receptúry miešaných drinkov museli byť pôvodné, podmienkou bolo použitie sirupov značky Giffard, suroviny značky Budiš a z portfólia spoločnosti St. Nicolaus, a.s. Súťažiaci mali v časovom limite 6 minút namiešať 3 porcie z každého drinku. Mária Pilarčíková súťažila v kategórii Soft drink s drinkom Tropical breeze /Kokos Gifard, pyré jahodové, ananásová a pomarančová šťava, doliať rebarborovým tonicom s ibištekom/ Dekorácia: ananás, sušený kvet ibišteka After dinner cocktail – súťažný nápoj Pleasure / Professore Rum, Sherry Nectar Pedro Ximenéz, vanilka Giffard, čerstvá limetková šťava/ Dekorácia: hrozno, limetková kôra Roman Húšťava súťažil v kategórii Soft drink s nápojom Zázvorový dych /Maracuja Giffard, čučoriedkové pyré, čerstvá limetková šťava, ananásová šťava, pomarančová šťava, doliať – Ginger beer/ Dekorácia: passion, čučoriedky, pomaranč, mäta Afteer dinner cocktail – súťažný nápoj Štipľavý závan Karibiku /Professore Rum, Piment d´Espelette, kokos Giffard, pomarančová šťava/ Dekorácia: sušený pomaranč a čilli paprička Počas súťaže sme si zažili aj veľa stresu, kým sme sa dostali na poradie, keďže sme súťažili medzi poslednými. No aj napriek tomu súťažiaca Mária Pilarčíková sa umiestnila v striebornom pásme a Roman Húšťava v zlatom pásme a zároveň získal zaslúžené 3. miesto v kategórii Absolútny víťaz. MOV Mgr. Miroslava Hrabušová

        • no bag day in school
          • no bag day in school

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album no bag day in school.

            NO BAGS DAY - DEŇ BEZ TAŠIEK.V pondelok 11.4.2022 sme zapojili fantáziu a naše tašky, ruksaky, či kabelky sme vymenili za košík na huby, smetný kôš, kufor, krabicu od tenisiek, či prepravku na mačku. Všetci tí, ktorí sa zapojili do „NO BAGS DAY“, mali skvelé nápady, vďaka ktorým sme sa v tento deň zabavili.

        • Pomoc Ukrajine
          • Pomoc Ukrajine

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Pomoc Ukrajine.

            Ani nám nie je situácia na Ukrajine ľahostajná, preto sme sa rozhodli pomáhať aj my. Medzi našimi žiakmi sa našlo množstvo mladých ľudí s veľkým srdcom, ktorí sa rozhodli vykonávať dobrovoľnícku činnosť, konkrétne na Oddelení cudzineckej polície PZ v Ružomberku. Dobrovoľníci pôsobili na oddelení v dopoludňajších hodinách, pomáhali pri vypisovaní tlačív, pri občerstvení a starali sa o detičky v detskom kútiku. Naši študenti odviedli skvelú prácu a ukázali, že aj tínedžeri sú ochotní pomáhať bez nároku na odmenu, za čo im zo srdca ďakujeme. PaedDr. Ľ. Pečková

        • Kniha za knihu
          • Kniha za knihu

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Kniha za knihu.

            Kniha za knihu Dňa 29.3.2022 Školský parlament zorganizoval akciu KNIHA ZA KNIHU. Žiaci a učitelia si vymieňali knihy s cieľom obohatiť si svoju domácu knižnicu. Na výber sme mali knihy rôznych žánrov. Akcia bola úspešná, preto sme ju predĺžili ešte o nasledujúci deň. Knihy, ktoré zostali v škole, sme uložili do police s názvom „Kniha za knihu“, ktorá je umiestnená v ODDYCHOVEJ ZÓNE školy, kde si žiaci a učitelia môžu knihu požičať alebo zameniť za inú. PaedDr. Ľ. Pečková

        • Kávová hodina
          • Kávová hodina

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Kávová hodina .

            Kávová hodina v hotelovej akadémii

            Káva patrí celosvetovo medzi najobľúbenejšie nápoje. Každý človek má svoj vlastný spôsob, akým kávu pije. Servírovanie rôznych druhov káv patrí v praxi ku každodennej práci hoteliera. Preto je dôležité, aby aj študenti odboru hotelová akadémia poznali aktuálne trendy v servírovaní a pití kávy. V rámci vyučovania hotelovej praxe si preto žiaci 4.A triedy pripravili „kávovú hodinu“, na ktorej im spolužiak Jakub Kupčo predstavil rôzne druhy káv spojených s ochutnávkou. Svojim spolužiakom porozprával o spôsoboch praženia kávy a venoval sa aj aktuálnym trendom - ochuteným kávam pomocou rôznych sirupov. Žiaci si mali možnosť porovnať jednotlivé druhy káv, ich vôňu a chuť a zároveň ochutnať takto pripravené nápoje. Mgr. Marianna Kubalová

        • Najlepšie fašiangové video
          • Najlepšie fašiangové video

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Najlepšie fašiangové video.

            Najlepšie fašiangové video Fašiangy vždy predstavovali čas hodovania a veselenia pred pôstnym obdobím, kedy sa ľudia mali do sýtosti najesť, napiť a aj zabaviť. Preto je tento čas spojený s rôznymi tanečnými zábavami, zabíjačkami, oslavami, plesmi a karnevalmi. Obdobie fašiangov je teda obdobie veselosti, a preto sme sa veselili aj my na našej škole. Keďže nám situácia nedovoľovala zabávať sa spoločne, urobili sme si menšie triedne fašiangy. Každá trieda, ktorá sa zapojila do našej výzvy, sa zabávala samostatne a skvelú zábavu zdokumentovala krátkym videom. Videá sme „zavesili“ na našu školskú facebookovú a instagramovú stránku školy, kde sme hlasovali za najlepšie fašiangové video. 1. miesto získali žiaci z tried 3.D a 1.F (odbor cukrár), ktorí získali hlavnú cenu - USB kľúče a chrumkavú pizzu. Na 2. mieste sa umiestnila trieda 1.A (odbor hotelová akadémia) a 3. miesto obsadili žiaci z 1.D a 3.D (odbor čašník-servírka). Nikto neostal bez sladkej odmeny. Každý zúčastnený dostal koláčik, ktorý nám napiekli naše šikovné žiačky- cukrárky spolu s majsterkami. Všetky videá sa vydarili a hlavne sme sa zabavili! PaedDr. Ľ. Pečková

    • Kontakty

      • SPOJENÁ ŠKOLA
      • tel: +421 44 4313400 fax: +421 44 4313450
      • Scota Viatora 8, 034 01 Ružomberok Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje