• Georgia a.k.a. Sakartvelo
          • Georgia a.k.a. Sakartvelo

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Georgia a.k.a. Sakartvelo .

            Georgia a.k.a. Sakartvelo

            Žiaci Spojenej školy sa na začiatku septembra zúčastnili na enviromentálnom projekte Eco sharing for a greener Future v Gruzínsku. Na projekte sa zúčastnili žiaci 4.B triedy, a to: Mária Pilarčíková, Lenka Hanesová, Matiáš Ďurišík a Timotej Karoľ spolu s pani učiteľkou Lindou Esteves Hatala. Dĺžka projektu bola 10 dní. Počas týchto dní skupina Slovákov prešla rôznymi fázami projektu, ako teoretickými tak aj praktickými. Oboznámili sa s novými pojmami a naučili sa ich vedomosti aplikovať v praxi. Súčasťou projektu bolo aj spoznávanie iných krajín a ich kultúr. Na projekte sa dokopy zúčastnilo 10 krajín, čo je 50 účastníkov. Žiaci nadviazali nové kamarátstva, napríklad s Egypťanmi, Grékmi, Talianmi, Španielmi či Gruzíncami …Oboznámenie sa s ostatnými kultúrami prebiehalo najmä v priebehu obľúbených “cultural” a “social” podujatiach. Nabitý program a množstvo úloh vyžadovali vzájomnú spoluprácu. Neustály kontakt s cudzincami vyžadoval komunikáciu len v angličtine, ktorú bolo nutné používať hlavne pri prezentácií projektov. Okrem intenzívneho vzdelávania v oblasti životného prostredia, žiaci niekoľkokrát navštívili aj hlavné mesto Tbilisi. Stretli miestnych obyvateľov a zistili ako funguje život v Gruzínsku.

          • Erasmus-Travelling is learning – join us!/

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Erasmus-Travelling is learning – join us!/.

            Erasmus+ na Spojenej škole

            V priebehu mája a júna 2023 sa žiaci a učitelia Spojenej školy zúčastnili mobilít v rámci projektu Travelling is learning – join us!/Cestovaním sa učíme – pridaj sa k nám!, ktoré boli financované grantom EU.  

            Od 30.4.2023 do 21.5.2023 sa uskutočnila prvá stáž do nemeckého mesta Schkeuditz. Bola to prvá fáza projektu. Vycestovalo 12 študentov druhého a tretieho ročníka z odborov – kozmetička, kaderníčka, kuchár a manažment regionálneho cestovného ruchu. Účastníci boli ubytovaní v areáli firmy Vitalis v Schkeuditz, kde zároveň vykonávali trojtýždňovú stáž podľa svojho zamerania.

            Kozmetičky a kaderníčky pracovali v salóne krásy a pod vedením skúsenej majsterky získali kadernícke aj kozmetické skúsenosti. Žiaci z odboru kuchár pracovali vo firemnej menze, kde sa podieľali na príprave a podávaní raňajok, obedov a večerí . Manažéri sa vzdelávali v počítačovom laboratóriu – „paperless office“, kde pracovali so softwarom Filemaker Pro a iOs. Zaujímavosťou tejto stáže bolo aj to, že žiaci z odboru manažment regionálneho cestovného ruchu v zahraničí vykonali svoju praktickú maturitnú skúšku, v rámci ktorej zorganizovali fakultatívnu exkurziu v Lipsku  a Berlíne.

            Druhou fázou projektu bola stáž v hlavnom meste Grécka – Atény. 12 žiakov absolvovalo trojtýždňovú zahraničnú stáž v štvorhviezdičkovom hoteli Athens One Smart Hotel na rôznych úsekoch hotela, kde si zdokonaľovali svoje zručnosti v hotelierstve, gastronómii a manažmente a marketingu hotela.

            Okrem absolvovania stáže sa žiaci zúčastnili seminárov - Kalkulácia cien produktov, Ekologický seminár, Koktailový seminár. Každý týždeň sa žiaci zúčastňovali Baristického kurzu, ktorý sa konal v najznámejšej gréckej firme Coffee Island.

            Počas zahraničnej stáže mali žiaci pripravený zaujímavý voľnočasový program.

            Vďaka programu Erasmus+ získali praktické skúsenosti, sociálne zručnosti, zdokonalili si svoje komunikáciu v anglickom a nemeckom jazyku a v neposlednom rade nadviazali multikultúrne priateľstvá.   Zahraničnú stáž žiaci vnímajú veľmi pozitívne a určite si ju bez váhania zopakujú.

        • Bryndzové halušky
          • Bryndzové halušky

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Bryndzové halušky.

            Dňa 05.06.2023 sa v  Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Michalovciach uskutočnil prvý ročník súťaže vo varení bryndzových halušiek. Zúčastnili sa aj žiaci našej školy Michal Halama a Dominik Kudlička  (žiaci II.D) pod vedením majstra odborného výcviku Mgr. Pavla Nováka. V tejto súťaži si zmerali sily žiaci z Michaloviec, Spiškej Novej Vsi, Pribenika, Michaloviec, Prakoviec,  v študijnom odbore kuchár a hotelová akadémia.

            Pripravovali bryndzové halušky podľa vlastných receptov, pričom mohli využiť svoje získané odborné vedomosti a praktické zručnosti, ktoré nadobudli počas štúdia. Aj napriek technickým problémom s častým výpadkom elektrickej energie, ktoré nás sprevádzali,  sme obsadili krásne 1. miesto, čím sme dokázali že bryndzové halušky sa najlepšie varia na Liptove. Súčasťou súťaže bolo tiež pripraviť reštauračný stôl v ľudovom štýle pre 4 osoby.

            V závere boli žiaci vyhodnotení, ocenení spoločne aj so svojimi pedagógmi, ktorí ich pripravovali.

        • Barmanský kurz
          • Barmanský kurz

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Barmanský kurz.

            Tretí májový týždeň sa na našej škole skutočnil barmanský kurz pod vedením certtifikovaných lektorov SkBA Rastislava Kubáňa a Branislava Hažíka.  Kurz je určený pre všetkých ktorý sa chcú naučiť pripraviť skvelé nápoje a koktaily na úrovni profesionálov.

            Na kurze sa študenti naučili základy mixológie, zoznámili sa s najpopulárnejšími nápojmi a kokteilami. Samozrejme účastníci získali potrebné zručnosti potrebné pre prácu za barovým pultom.

        • Deň ZEME
          • Deň ZEME

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň ZEME.

            Tento rok to bolo už tretí krát, čo sa naša škola zúčastnila na sadení stromčekov pod záštitou Mestských Lesov v Ružomberku. Takýmto spôsobom sa chceme poďakovať našej krásnej planéte a osláviť jej veľký deň - Deň Zeme. Akcie sa tento rok zúčastnili žiaci 1.B. a výber bol účelový. Vždy potrebujeme silných chlapcov, ktorí sa vedia oháňať aj čakanom. Aj tento rok sa nám venoval Ing. Vlado Neštepný, ktorý žiakom vysvetlil celý postup sadenia a veru sa aj zapotil pri kopaní spolu s nami. Sadili sme tri druhy stromov aby vznikol zdravý a odolný typ lesa. Boli to bučky, smreky opadavé a smreky obyčajné. Podarilo sa nám spolu vysadiť 400 stromov. Hoci sme boli všetci špinaví a unavení, tešili sme sa z dobre vykonanej práce.

          • Raut

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Raut.

            Raut

            Jedná sa o spoločenskú akciu pre viacerých účastníkov, napríklad pre celé firmy, či obchodných partnerov. Môže sa konať pri príležitosti rôznych vedeckých sympózií, tlačových konferencií, či umeleckých premiér. Na raute sú účastníci uvítaní drinkom, pričom pokrmy si vyberajú zo stolov podľa vlastného uváženia. Hostia zväčša stoja a miest na sedenie je pripravených len zopár.

        • Wineplanet Trophy
          • Wineplanet Trophy

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Wineplanet Trophy.

            Wineplanet Trophy

            Vo vinárstve Šenkvice v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti sa v dňoch 18.04. – 19.04. 2023 konala somelierska súťaž Wineplanet Trophy v kategórii Junior, ktorej sa zúčastnilo 19 súťažiacich.

            Prvý deň súťažiaci písali test  a potom nasledovalo senzorické hodnotenie vína.

            Druhý deň predvádzali pred odbornou komisiou zručnosť, podávanie ružového vína v časovom limite 5 minút.

            Našu školu reprezentovali  2 žiaci zo 4. ročníka hotelovej akadémie Maxim Veselovský a Filip Jusko.

            Na tejto súťaži sa vyhodnocujú len prvé 3 miesta, aj keď sme sa neumiestnili,  naši žiaci boli pochválení za skvelý odborný servis a celkový prejav.

            Súťaž je organizovaná na profesionálnej úrovni, súťažiaci aj učitelia si z nej odnášajú mnoho nových poznatkov a skúseností. Po súťaži vždy prebieha odborná inštruktáž, kde sa dozvieme správne odpovede alebo aj novinky v oblasti somelierstva.

        • Gastro Labe 7. ročník
          • Gastro Labe 7. ročník

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Gastro Labe 7. ročník.

            Dňa 30.03. 2023 sa uskutočnil VII. Ročník súťaže Gastro Labe  v nákupnom centre Pivovar v Dečíne. Z našej školy sa zúčastnili v kategórii kuchár – Filip Jusko a Dávid Mataj  v kategórii čašník – Maxim Veselovský, žiaci 4. ročníka a v kategórii žiačky Tímea Červeňová a Iveta Žigová.

            V kategórii čašník bola súťažná disciplína Príprava hlavného chodu pred hosťom a servis a ponuka vhodného vína. Hlavnou povinnou surovinou boli cestoviny.

            Súťažiaci Maxim Veselovský  pripravil a naservíroval hlavný chod Sépiové špagety s plodmi mora /mušle sv. Jakuba, krevety/a k tomu  víno  Noria / ročník 2021, Stredoslovenská vinohradnícka oblasť/ podľa trendov súčasnej gastronómie v časovom limite do 20 minút.

            V rámci prípravy musel prestrieť slávnostnú tabuľu  pre 2 osoby – porotcov a pripraviť pracovisko na súťažnú disciplínu v limite 15 minút.

            Maxim zaujal porotu výberom hlavného jedla, ktoré odborná porota pochválila a opäť ako aj minulý rok  skvelým výberom vína. V tejto kategórii súťažilo 10 súťažiacich, náš žiak unikol 3. miestu ako sa hovorí o vlások, rozdielom 2 bodov, čo je  škoda, lebo sme mu to všetci priali, pretože sa poctivo pripravoval, ale aj o tom sú súťaže. Aj keď získal 4. miesto, sme hrdí, že tak úspešne reprezentoval našu školu v zahraničí, za čo mu patrí pochvala.

            Filip a Dávid tento rok pripravili Lososový hamburger so špenátom, kapustovým šalatátom, oštiepkom a grilovanou slaninou na mede.

            Cukrárky Timea Červeňová a Iveta Žigová, upiekli,  dozdobili tortu a cup cakes na tému 4 ročné obdobia. Inšpirovali sa skladateľom a huslistom Antoniom Vivaldim.

            Ďakujeme všetkým zúčastneným za reprezentáciu našej školy.

        • CASSOVIA CUP 2023
          • CASSOVIA CUP 2023

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album CASSOVIA CUP 2023.

            Po 3 ročnej odmlke sa opäť uskutočnil XIV. ročník barmanskej súťaže Cassovia cup Košice.

            Tento ročník bol veľmi silný, zúčastnilo sa až 47 súťažiacich zo Slovenska, Česka a aj z Lotyšska. Našu školu reprezentovali dvaja žiaci zo 4. ročníka hotelovej akadémie – Tomáš Hudek a Filip Jusko, ktorí sa prvý krát zúčastnili takejto súťaže.

            V prvý deň súťaže sa písal povinný test z oblasti barmanstva, z ktorého body sa započítavali do celkového hodnotenia.

            Druhý deň prebiehala praktická časť – miešanie fancy drinkov.

            Súťaž prebiehala v 2 kategóriách:

            1. Soft drink - Povinné ingrediencie sirupy Giffard a nealko z portfólia Budiš
            2. Long drink - Povinné ingrediencie od spoločnosti Old Herold

            Žiaci mali namiešať v oboch kategóriách 3 porcie nápoja  v časovom limite 6 minút.

            Hodnotiaceho komisára zaujal celkový prejav, image a technika miešania nášho žiaka Filipa Juska, ktorý  sa umiestnil v striebornom pásme. Treba podotknúť, že v tak silnej a dokonca aj medzinárodnej konkurencii to bolo slušné umiestnenie, pretože nie všetci súťažiaci boli ocenení.

        • Dečínska vlna 11. ročník
          • Dečínska vlna 11. ročník

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Dečínska vlna 11. ročník.

            Naše žiačky sa dňa 23.3 zúčastnili súťaže zručnosti Dečínska vlna, v kategórii HOLLYWOODSKÁ VLNA

            Vlna bez hranic a prostoru na předávání Oscarů

            Napriek krátkej časovej príprave, sme s výkonom spokojné, účes sa podaril a bol vypracovaný výborne. Príprave sme venovali aj jarné prázdniny a snaha sa vyplatila. Žiačky sa naučili náročnú techniku ako správne na holywoodske vlny a tieto zručnosti im už nikto nevezme, sme na ne hrdé. 

            Ďaľsie súťažné kategoriie boli Stylový účes – DRDOL  v štýle Ivany Trump a páska kategória OD KLASIKY PO ABSTRAKCI

            (MOV Zigová, Furdeková)

        • Zvyšovanie digitálnych zručností pedagógov žiakov
          • Zvyšovanie digitálnych zručností pedagógov žiakov

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Zvyšovanie digitálnych zručností pedagógov žiakov.

            Zvyšovanie digitálnych zručností pedagógov žiakov 24 stredných škôl sr a čr v oblasti slovensko-českého pohraničia.

            V mesiacoch jún – november prebehlo na našej škole pre 23 žiakov overovanie digitálnych zručností

            v štandardnej  úrovni v moduloch    práca   s počítačom a súbormi; práca s elektronickou poštou   a internetom; spracovanie textu a prezentácia.

            Všetci žiaci úspešne zvládli všetky testy v daných moduloch a 20.12.2022 im boli slávnostne za prítomnosti vedenia školy ako aj pracovníkov neziskovej organizácie Unikredit odovzdané  certifikáty.

            S certifikátom ECDL jeho držitelia získali medzinárodne rešpektovaný certifikát o úrovni znalostí a zručnosti pri používaní osobného počítača, vyššiu výkonnosť pri ďalšom štúdiu, lepší prístup k informáciám, lepšie možnosti uplatnenia sa na trhu práce.

            V tejto forme vzdelávania chceme i naďalej na našej škole pokračovať, v súčasnosti pripravujeme ďalšiu skupinu žiakov.

        •  "Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok"
          • "Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok"

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album "Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok".

            "Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok"

            Vianočný čas je čas kúzelný, kedy radi obdarujeme svojich blízkych a vyčaríme im úsmev na tvári.
            Dievčatá „Stylistiky“ z 3.A prišli so skvelým nápadom ako vyčariť úsmev na tvári naším DEDKOM a BABIČKÁM, ktorí žijú v zariadeniach, prípadne osamelo.
            Preto sme sa zapojili do projektu "Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok". V priebehu dvoch týždňov žiaci, učitelia, priatelia z internátu a všetci zamestnanci našej školy vyrábali „krabičky lásky“. Zapojilo sa nás naozaj veľa a vytvorili sme 45 vianočných krabičiek. Takáto "krabička" je častokrát jediným darčekom, ktorý dostanú a poteší ich. Všetkým tým, ktorí sa do tohto projektu zapojili, zo srdca ďakujeme.

            PaedDr. Ľ. Pečková


             

        • Moderné gastrozariadenia
          • Moderné gastrozariadenia

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Moderné gastrozariadenia.

            Firma Lawex z Banskej Bystrice pripravila pre našich študentov a vedúcich školských jedáni z Ružomberka prednášku o varných systémoch pre spoločenské stravovanie.

            Multifunkčné zariadenia iVario Pro, iCombi Pro, Robot coupe vynikali rýchlosťou, presnosťou a hlavne dokonalými výsledkami pripravených pokrmov.

        • OCENENIE VÝNIMOČNÝM ŠTUDENTOM
          • OCENENIE VÝNIMOČNÝM ŠTUDENTOM

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album OCENENIE VÝNIMOČNÝM ŠTUDENTOM .

            OCENENIE VÝNIMOČNÝM ŠTUDENTOM

            Pri príležitosti Medzinárodného dňa študentstva sa v pondelok 21. novembra vo veľkej zasadacej miestnosti Mestského úradu uskutočnilo oceňovanie výnimočných žiačok, žiakov, ktorí úspešne reprezentujú školy na rôznych školských a mimoškolských aktivitách, športových súťažiach alebo sa aktívne zapájajú do rôznych kultúrnych činností.

            Pamätný list za našu školu získala Sofia Magdaléna Hrčková.

            Gratulujeme  Sofii a rovnako ďakujem pedagógom, ktorí vynikajúco plnia svoju úlohu, a venujú sa navyše aj tým študentom, ktorí chcú dokázať čosi viac.

        • Študentská kvapka krvi
          • Študentská kvapka krvi

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Študentská kvapka krvi.

            Tak ako aj po minulé roky, aj tento rok Žiacky parlament povzbudil žiakov Spojenej školy, aby urobili niečo dobré. Dňa 15.11.2022 žiaci aj učitelia našej školy darovali krv na Klinike hematológie a transfuziológie ÚVN SNP v Ružomberku.  Tento rok sa 28. ročník Študentskej kvapky krvi niesol v duchu - „Pripoj sa. Wifi je aj na transfúzke.“ – čo bolo síce odľahčenou ale priamou výzvou nielen pre mladých ľudí. Zapojenie sa do Študentskej kvapky krvi  je dôkazom toho, že aj mladá generácia sa vie stále zapáliť pre dobrú vec.

        • iBobor 2022
          • iBobor 2022

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album iBobor 2022.

            Aj v tomto školskom roku sa niektorí žiaci našej školy „zahryzli“ do úloh v informatickej súťaži iBobor. Prinášame vám prehľad výsledkov v jednotlivých kategóriách.

            JUNIOR (žiaci 1.- 2. ročníka SŠ)

            1. Adriana Pavelicová       II.A
            2. Anna Zrníková               I.A
            3. Natália Buvalová           II.A ,  Klaudia Lednická I A

            SENIOR (žiaci 3.- 5. ročníka)

            1. Alexandra Gmitterová    III.B
            2. Daniela Jamsilová          III.B
            3. Nikola Griešová              III.B

             

    • Kontakty

      • SPOJENÁ ŠKOLA
      • tel: +421 44 4313400 fax: +421 44 4313450
      • Scota Viatora 8, 034 01 Ružomberok Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje